Psihoterapie

Schimbarea incepe cu tine

Autonomia autentica consta in a-si spune “da” siesi, precum si realitatii propriei vieti si in a-si asuma intreaga responsabilitate pentru viata sa, orice s-ar fi intamplat in trecut.

Mi-aduc aminte cat de frica imi era mie sa ma schimb si cum credeam ca se justifica tot efortul de a ii schimba pe toti ceilalti, numai sa nu ma privesc pe mine cu adevarat. Credeam ca a ma schimba presupunea sa ma transform intr-o versiune mai rea a mea. In mintea mea era o lupta intre bine si rau. Si pana nu am identificat ce e bine si ce e rau in mine si de unde vin binele si raul nu am reusit sa fac primul pas.

Mi s-a spus ca in spatele fiecarui comportament este o intentie pozitiva. Am ras cand am auzit prima data afirmatia dar daca esti suficient de deschis incat sa nu mai judeci actiunile celorlalti si suficient de motivat interior sa treci peste propriile tale judecati vei vedea ca asa este. Daca reusesti sa te dai un pas in afara si sa-ti opresti judecata vei vedea alte aspecte pe care altfel prins fiind in interior nu ai fi putut sa le vezi.

Fiecare avem propriul sistem defensiv si suntem guvernati de o multime de prejudecati. Dar oare cati din noi ne oprim aspura acestor prejudecati si ne intrebam de ce le avem?

Am facut in urma cu un an un curs introductiv de Lean Management si mi-a ramas in minte analiza cauzelor radacina sau cei 5 “de ce?”. La vremea aia am raportat totul asupra a ceea ce faceam la servici. Dar acest principiu se poate aplica cu brio si in viata de zi cu zi. E adevarat ca e dificil in a-ti da singur raspunsuri la unele din intrebari insa cu singuranta e mult mai bine sa te intrebi “de ce?” si sa te straduiesti sa iti raspunzi, decat sa treci prin viata fara sa te intrebi nimic.

Si apoi mai este consumul enorm de energie implicat in starile negative, in starile conflictuale, in dorinta de a avea tu intotdeauna dreptate. Ai putea sa faci un test si sa iti aloci in fiecare zi timp catre un scop pozitiv. Si cred ca in scurt timp poti sa iti dai seama si singur cata energie pierdeai spre obiective care nu iti aduceau nimic pozitiv inapoi. Si cu timpul vei dori singur sa atragi spre tine doar starile pozitive si tot in timp, exersand, vei ajunge sa faci totul fara prea mari eforturi.

Da, schimbarea incepe cu tine! E gresit sa gandesti ca toti ceilalti trebuie sa se schimbe ca tie sa iti fie mai bine. Aloca-ti timp pentru tine, pentru a afla cine esti tu si nu te mai judeca atat de aspru. Invata sa te iubesti, daca ai uitat asta sau nu ai stiut niciodata sa o faci cu adevarat.

Eu, cu fiecare zi care trece, invat.

Leave a Reply