Psihoterapie

O vointa sanatoasa

Te-ai intrebat vreodata de ce nu esti in stare sa duci la bun sfarsit ceea ce ti-ai propus sa faci?

Eu mi-am pus aceasta intrebare de nenumarate ori si raspunsurile veneau sub forma de scuze. Cuvintele mele preferate erau “Nu stiu!” & “Nu pot!”.

Am inteles intr-un final ca vointa mea era una cu pamantul. O linie trasata cu creta pe asfalt iar la cea mai mica ploaie se stergea totul, ca si cum nu ar fi fost niciodata acolo.

De fapt vointa mea era o vointa adaptata spre a le face pe plac celorlalti intr-o masura sau alta.
Te-ai putea intreba ce e asa rau in a ii multumi pe ceilalti… Si ti-as raspunde ca nu e intotdeauna rau, insa conteaza foarte tare motivele pentru care faci asta. Si ar fi bine sa nu confunzi atitudinea cu a fi politicos, desi unii se pot ascunde si in spatele politetei…

Eu o faceam din disperare, din dorinta de apropiere, de apartenenta, de iubire si de aprobare, totul pe fundalul in care incredera in oameni era nula. Uneori fantasmam ca am putearea de a ii salva pe altii din toate incurcaturile in care sunt prinsi. Cand de fapt imi doream teribil de tare ca eu sa fiu cea salvata.

Nu este o alegere dictatoriala intre tine si restul. Este o intelegere a faptului ca in mintea ta, tu trebuie sa contezi mai mult pentru a avea putearea de a avea grija de tine, de a te iubi si de a te respecta, de a alege ceea ce este bine pentru tine. Poate sa iti sune egoist insa nu este. In contextul asta as spune ca egoist esti mai degraba atunci cand esti lipsit de libertate si habar nu ai asta, cand te minti singur si te automanipulezi, cand te conformezi celorlalti pentru ca iti este frica sa nu iti pierzi apartenenta cu greu castigata.

Cu timpul am descoperit ca vointa renaste intr-o forma sanatoasa atunci cand reusesti sa delimitezi foarte clar ce vrei tu de la tine si ce vor ceilalti de la tine, cand iti recunosti tie ce este posibil si ce nu, cand observi sansele reale si iti cunosti limitele. Atunci cand ai grija de tine, cand te simti bine cu tine insuti, cand iti poti urma propriile dorinte. As rezuma asta in a fi capabil de a iti asuma responsabilitatea pentru propria viata si de a le lasa celorlalti responsabilitatea pentru vietile lor.

One thought on “O vointa sanatoasa

  1. 😉

    Op 17-4-2016 om 17:11 schreef Nu renunta… la nebunie: > WordPress.com > aoede posted: “Te-ai intrebat vreodata de ce nu esti in stare sa duci > la bun sfarsit ceea ce ti-ai propus sa faci? Eu mi-am pus aceasta > intrebare de nenumarate ori si raspunsurile veneau sub forma de scuze. > Cuvintele mele preferate erau “Nu stiu!” & “Nu pot!”. ” >

Leave a Reply