Endometrioza

Endometrioza – boala care ne ajuta sa ne redescoperim

Am povestit mai pe larg despre istoricul meu cu aceasta boala.
Revin asupra ei prin prisma ultimelor luni in care viata mea s-a schimbat destul de mult. Revin in ideea in care experienta apartenentei la cateva grupuri private de discutii despre asceasta boala m-a facut sa realizez ca inca sunt femei lipsite de informatii despre aceasta boala. Parerile sunt in continuare impartite si parca continuam sa bajbaim pe intuneric in cautarea unei minuni divine de a scapa de stigmatul acestei boli.

Eu am aflat prima data de existenta acestei boli din mediul online in urma cu 7 ani. La acea vreme nu aveam diagnosticul pus. In cei 7 ani am citit tot ce puteam citi despre aceasta boala, de la povestile altor femei, la parerile doctorilor la studii facute in SUA despre aceasta boala.
Am cautat in primul rand sa fiu informata pentru ca doream sa stiu ce se intampla cu mine. Oamenii din jur par sa nu inteleaga si asta m-a facut sa imi doresc sa inteleg eu si sa impartasesc din experienta mea cu celelalte femei afectate de endometrioza.

Primul aspect important este lipsa unui diagnostic si durata pana la diagnostic. Uneori poate dura mai bine de 10 ani pana sa fi diagnosticata cu endometrioza. Lucrurile incep sa se schimbe si la noi dar pentru a afla informatiile trebuie sa vrei sa le afli, adica sa cauti si sa citesti si sa filtrezi ceea ce citesti.

La momentul actual lucrurile nu mi se mai par atat de complicate si pasii spre un diagnostic pot fi mai scurti si mai lipsiti de eforturi financiare si psihice.

– endometrioza se poate diagnostica in urma unei operatii laparoscopice – dezavantajele sunt operatia in sine care desi nu este complicata este totusi o operatie
– endometrioza se mai poate diagnostica in urma unui RMN pelvin cu si fara substanta de contrast efectuat de un radiolog bun care stie despre aceasta boala – costurile sunt mai mici decat ale unei operatii, si este evident mult mai putin invaziv decat operatia.

– stadiile in care este endometrioza la o pacienta nu au nimic de a face cu durerile asociate acestei boli. Poti sa fi stadiul 4 si sa nu ai dureri, sau poti sa fi stadiul 1 si deabia sa te poti misca de durere. Stadiul boli se stabileste in functie de cat de intinsa si de cat de profunda este endometrioza, si ce organe sunt afectate de ea.

– operatiile cu reusita cea mai mare in aceasta boala sunt cele care implica extirparea focarelor de endometrioza. Variantele care implica “arderea” focarelor de endometrioza nu au rezultate atat de spectaculoase pe termen lung. Adica boala poate reveni mult mai repede.

– endometrioza este o boala ale carei cauze nu se stiu cu exactitate, inca se fac studii despre asta. Sunt cateva ipoteze despre aparitia acestei boli. Nu le reaiau aici pot fi cautate pe internet usor.
– endometrioza nu se vindeca, adica intr-un scenariu negru te poti opera la infinit si ea tot va reapare.

Regimul alimentar in endometrioza este important. Alimentele pe care nu au voie pacientele cu endometrioza sa le manance sunt multe si la o privire superficiala cuprind cam tot ceea ce noi romanii suntem obisnuiti sa mancam in mod normal; adica: carne, lactate, oua, branza, gluten, soia, si chiar si o parte din legume. La fel informatii se gasesc pe internet o gramada despre acest regim alimentar.
Este important totusi sa va informati despre ce aveti sau nu voie sa mancati. O parte din alimente sunt interzise pentru ca contin estrogeni care se presupune ca ar intretine si agrava aceasta boala. O parte au rol inflamator in organism si intretin si intensifica simptomele dureroase aceste bolii. Alegerea regimului este la liberul arbitru. Si decizia de a tine sau nu acest regim tine de fiecare in parte. La mine alegerea a fost simpla, dar a venit dupa cel putin 8 ani de chin cu aceasta boala. Viata mea si calitatea vietii pe care o duc cu aceasta boala din prisma durerilor insuportabile m-au facut sa inteleg ca mananc pentru a trai si nu invers, ca ceea ce mananc ma poate face sa duc o viata mai buna lipsita de dureri sau nu. Si am ales evident varianta cea mai buna pentru mine.

– tratamentele cu medicamente care se dau in aceasta boala sunt un capitol aparte si exista diverse abordari ale lor. Nu voi intra in detalii aici pentru ca la momentul actual nu am suficienta experienta proprie cu aceasta abordare. Pot insa sa precizez ca acceptarea unui astfel de tratament este la fel o alegere proprie in functie de ceea ce iti doresti de la tine si de la viata ta.

Psihicul in aceasta boala poate fi foarte afectat. Multe paciente traiesc cu dureri zilnice iar infertilitatea asociata cu aceasta boala pot duce la depresii greu de depasit. Secretomania si rusinea asociate cu aceasta boala agraveaza viata pacientelor. Societatea in care traim ne judeca si ne stigmatizeaza ca fiind “femei neiubite”, prin urmare multe din femei prefera sa ascunda lupta lor cu boala de cei apropiati sau la locul de munca. Uneori pare mai simplu sa nu vorbesti despre asta pentru a nu fi judecat. Pare pe moment solutia cea mai buna pentru psihicul pacientelor in incercarea lor de a continua sa faca parte dintr-o societate aberanta.

Grupurile de suport sunt importante si sunt locuri preferate pentru impartasirea propriilor experiente. Acolo s-ar presupune ca pacientele intre ele isi ofera suport reciproc, suport pe care nu il gasesc in viata de zi cu zi la oamenii cu care realtioneaza zilnic.

Din propria mea experienta pot sa spun ca nu mi-a fost niciodata rusine sa vorbesc desprea aceasta boala. Si am avut rabdare sa explic celor care au fost curiosi sa afle cu ce ma confrut. Am intalnit oameni carora nu le pasa, care nu asculta si doar judeca. Dar asta nu m-a oprit si am avut placeera sa aflu ca am in jur oameni carora le pasa, care sunt dispusi sa ajute.

La momentul actual dupa 2 operatii si cel putin 8 ani traiti cu dureri insuportabile si multe momente depresive am ales sa fac o schimbare. Am inteles ca endometrioza si lipsa unui copil nu ma definesc ca persoana. Ca totul tine de mine, de alegerile pe care le fac pentru a trai o viata frumoasa, pozitiva de care sa ma pot bucura impreuna cu ceilalti. Am inteles ca voi trai toata viata cu aceasta boala si ca tot de mine tine cum vreau sa imi traiesc viata. Si din momentul in care mi-am schimbat perspectiva asupra mea si asupra bolii si asupra vietii in sine am inceput sa vad “partea plina a paharului”, ceea ce a dus la a descoperi diverse intamplari frumoase, amintiri placute, oameni deosebiti. Si dintr-o data viata nu mai este atat de urata si lipsita de sens cum o face sa para aceasta boala.

Sfaturile mele pentru femeile cu endometrioza ar fi: informati-va cat de mult puteti, faceti alegerile in functie de ceea ce voi va doriti pentru voi pentru a duce o viata frumoasa. Bucurati-va de tot ceea ce aveti si puneti accent pe aceste aspecte. Redescoperiti-va pe voi cele din spatele acestei boli, asa cum erati inainte sa fiti afectate de aceasta boala. Nu luati asupra voastra stigmatul pus de societate, sunteti mai mult decat niste paciente cu endometrioza. Sunteti femei, si DA sunteti femei frumoase, iubite si apreciate. Tine de voi in primul rand sa va vedeti asa si restul lumii va va vedea la fel.

Leave a Reply