Psihoterapie

Dar & Macar daca

Dar” respinge aici si acum, iar “Macar daca” il muta in alta parte sau il amana pana mai tarziu.
Dar” inseamna anticiparea tematoare a viitorului.
Macar daca” inseamna regretul trecutului.

La job mi s-a cerut sa nu ma duc la sefi cu “dar” si “macar daca”, ci sa vin cu solutii si rezolvari. Mi-a luat ceva timp sa invat sa gasesc solutii din nimic la situatii care erau pline de “dar” si “macar daca”. Pe parcursul “reeducarii” am trecut si prin etapa “esti negativista, noua nu ne plac negativistii“, si mi-am spus “dar daca vreau sa raman la jobul asta trebuie sa fiu pozitiva”.
Si dupa 5 ani s-a terminat cu mine parasind jobul si devenind pentru o perioada deprimata. Exact contrariul la ceea ce am spus.

Mesajul transmis de ei era oarecum cel corect dar foarte prost expus, si eu atunci nu am inteles cu adevarat ce anume trebuia de fapt sa fac. Cel mai probabil nici la momentul actual daca i-as intreba ce inseamna “dar” si “macar daca” nu ar sti cu adevarat sa imi raspunda. Prin urmare au fost la fel de habarnisiti ca si mine cu diferenta ca ei detineau o metafora a riglei cu care ne lovea dna invatatoare peste degete cand eram obraznici si nu ne conformam cerintelor ei extravagante.

Ceva mai tarziu am inceput sa inteleg rolul lui “dar” si a lui “macar daca” in viata mea si a altora. Dar si Macar daca sunt cuvintele celor care traiesc cu temeri, frici, neputinte, frustrari, si cred ca lista ar putea continua… A celor care cauta scuze pentru tot ceea ce nu vor sa fie.

De fapt atunci cand spui dar blah blah, macar daca blah blah planifici in mintea ta o nereusita bazandu-te pe experiente din trecut si planifici cum sa faci greseli in viitor. Si asta tocmai pentru ca sa nu ajungi sa faci ceea ce de fapt nu vrei sa faci. Si o spui cu voce tare celorlalti crezand ca de fapt tu te scuzi si ca ceilalti vor intelege si te vor compatimi si poate poate te vor lua in brate si te vor mangaia spunandu-ti la randul lor “dar blah blah, macar daca blah blah”.
Cand de fapt tu le spui celorlalti cat de nenorocit esti, si unii din ei iti raspund cat de nenorociti sunt ei sau cat de nenorocit esti tu in ochii lor.

Da, exista si solutia la problema “dar & macar daca” si nu e inventata de mine. Eu doar am deschis ochii sa o vad si am ciulit urechile sa o aud. Solutia este simpla si suficienta “determinare” poate face minuni.
O gasesti formulata in tot felul de mesaje pozitive, sarcastice sau ironice in jurul tau dar cred ca foarte pe scurt ar fi “Sa traiesti in prezent!”. Primul pas ar fi sa te focusezi pe ceea ce reusesti sa faci, sa te bucuri de ceea ce faci si sa uiti de restul de fleacuri.

Leave a Reply