Job

Comunicarea Asertiva – De ce sa spun eu NU cand eu NU vreau sa spun NU?

Desi nu par, pentru ca vorbesc mult, sunt introvertita.
Desi nu par, pentru ca nu zambesc des, sunt o optimista.
Desi nu par, pentru ca atunci cand nu vorbesc tac, sunt o luptatoare.
Desi nu par, pentru ca fiecare judeca dupa propria lui imagine, sunt emotiva si foarte empatica si ma iubesc pentru ca sunt asa!

In urma cu niste ani mi s-a spus ca sunt fraiera si luata de proasta pentru ca nu sunt in stare sa imi apar drepturile si interesele la munca si ca atunci cand vorbesc sunt isterica.

La acea vreme nu stiam ca oamenii se proiecteaza pe ei in ceilalti si cuvintele astea m-au durut. M-am intrebat mult timp de ce nu sunt capabila sa spun sefilor mei ce ma deranjeaza la comportamentul lor. Taceam si acumulam suparari. Mai rabufneam acasa sotului si mai barfeam un pic, mai radeam, mai plangeam de nervi… A doua zi la munca, eram proaspata ca o floricica ce isi desface petalele la soare si o luam de la capat. Frecventa acestor episoade era cam de 2-4 ori pe an.
Asa am stiut eu sa fac fata acestor agresiuni la munca. Si da, am gresit. Am gresit pentru ca am luat totul atat de personal si am lasat ca astfel de evenimente sa ma afecteze.

Sefii mei erau niste hartuitori emotionali, lipsiti de empatie si de orice urma de umanitate in ei. Asta era imaginea lor de la munca, si asa i-am vazut mult timp.
Cand colo, ce sa vezi?.. sunt si ei oameni, cu problemele lor, cu frustrarile si fricile lor. Nu i-a invatat nimeni sa se poarte altfel si asta era masca ce le dadea lor putere sa mearga mai departe. Bravo lor! Fiecare doarme asa cum isi asterne, zice o vorba romaneasca veche. Si Bravo lor de trei ori daca in viata lor vor ajunge vreodata sa dea jos masca aia si sa se priveasca pe ei in toata splendoarea lor.

Acum am o sefa. Wow ce bine, doar una! Si e femeie! Te-ai astepta sa … si as putea proiecta aici multe asteptari de-ale mele in ea. Dar, de data asta stiu ca asteptarile mele de la ea sunt proiectii si, pentru ca stiu, nu ma mai afecteaza ce face si ce spune ea.

Si sa vezi ce face, pentru ca si ea e o mica sefa si e si ea o hartuitoare.
Plange in continuare dupa o tanti ce ne-a fost colega si care a plecat din firma. Tanti asta a plecat pentru ca trufia ei a fost prea mare ca sa accepte realitatea. Nu intru in detalii acum, nu are rost. Dar sefa mea plange dupa ea pentru ca aceasta tanti ii intrase sub piele. O gadila la oua cum s-ar spune … doar ca sefa mea e femeie si nu are oua. Ha! Ha!
De fapt tanti asta isi dorea sa ii ia locul, dar sefa mea nu stie asta pentru ca ea are ochii lipiti si doar urechile cascate si cred ca are si un filtru ceva in urechi.
Si de cand a plecat tanti asta, sefa asta a mea se infoaie la mine, uneori mai des, alteori mai rar. Insa in ultima saptamana s-a infoiat de trei ori, ca am crezut ca se va transforma in curca ca Fat Frumos cand se dadea de trei ori peste cap.
Ei sa vezi, ce am facut eu. Mi-am pastrat calmul, i-am raspuns frumos si politicos. I-am zambit. I-am urat pofta buna in loc de sa ii stea in gat cand manca. Si ea a continuat.

Eu din vechile obiceiuri am pastrat unul… sa ii povestesc sotului. Mi-am dat seama zilele astea ca trebuie sa incetez sa mai fac asta pentru ca nu mai am de ce.

A ramas acolo undeva inertia acestor momente dintre mine si sot. Dar eu nu mai sunt frustrata si nici suparata pe comportamentul sefei mele. Insa, copilul din mine simte el nevoia sa ii tranteasca asteia intr-o zi vreo doua vorbe de duh, care s-ar numi in limbaj colocvial comunicare asertiva. Ha! Ha!
Si stau, asa de vreo doua zile de vorba cu copilul din mine si o tot intreb pe asta mica ce bun i-ar aduce si ce ar iesi bine din asta. Si ca sa vezi, raspunsul a fost ca NIMIC.

Prin urmare fetita cu pampoane a convenit sa scrie aceste randuri pentru propriul ei amuzament. Iar sefa, pai sefa e si ea om, si poarta si ea masca ei, doar ca sefa e mult mai fragila decat hartuitorii anteriori si se vede cum se perpeleste singura, ca la rotisor. Si cum orice pasare pe limba ei piere asa se va intampla si cu sefa mea.

Sanatate maica, sanatate ca de asta avem nevoie cu totii… ca de judecata si proiectarile celorlalti in noi, cu siguranta, mai bine ne lipsim!

Leave a Reply