Psihoterapie · Vise

Alegerea este a ta

Sunt intrebari ca: Ce este viata? De ce traim? Ce urmeaza dupa viata? si ele pot avea diferite raspunsuri. Fiecare are raspunsul lui, sau nu. Nu ne adresam intrebarile astea zilnic, nu meditam sau filosofam pe tema lor in viata de zi cu zi. Dar sunt momente critice in viata fiecaruia cand aceste intrebari apar, si totusi de cele mai multe ori raman fara raspuns.

E un subiect care ma apasa acum pentru ca cel putin o persoana draga mie isi iroseste viata traind cu frica… Sau cel putin asa simt eu.

Mi-as dori ca cei care trec prin astfel de momente dificile sa inteleaga ca drumul pe care se afla ei acum este ales de ei. Ca ei sunt cei care au ales si care au investit timpul si viata lor pe acel drum. Si pentru ca vor mai fi momente in care vor trebui sa aleaga, mi-as dori ca atunci sa o faca cu bucurie, iar alegerea facuta sa le aduca bucurie, nu disperare.

Ai simtit vreodata ca orice ai face, orice ai alege, ajungi mereu in acelasi loc?
Te-ai intrebat vreodata ce e asa minunat pe drumul asta batatorit? Poate faptul ca deja stii rezultatul? Poate faptul ca deja cunosti emotiile, sentimentele si reactiile tale si a celor din jur la ele? Te-ai gandit vreodata ca e ca un joc pe care il joci inconstient ca sa obti niste beneficii personale?

E adevarat ca nu stim sa alegem tot timpul cea mai buna cale, la fel cum este adevarat ca suntem programati sa alegem mereu acel ceva ce ne va duce in final pe acelasi drum batatorit chiar daca e plin de tristete si suferinta. Da, e adevarat ca putem alege cea mai buna cale si cu toate astea o vom directionam catre calea cea veche, finalul ramanand mereu acelasi.

Suna cam trist si fara sfarsit. Sa te tot invarti in cerc si sa nu reusesti sa iesi din el. Dar vrei cu adevarat sa iesi din el? Ti-ai dorit cu adevarat vreodata asta? Ce te retine?

Cred ca ar trebui sa mentionez ca s-ar putea, ca atunci cand vei vrea sa iesi, cand vei incepe sa depui eforturi in sensul asta, sa te imbolnavesti. E doar o reactie de aparare a organismului atat de obisnuit cu calea ce veche. E ca atunci cand iei un medicament sa tratezi un simptom si in primele momente parca iti e mai rau decat inainte sa il iei.

E minunat cum suntem construiti si cum ne faurim defensiva. Dar puterea e in noi. Suntem singurii care putem alege. Dar grija mare la alegerile facute. Asculta-ti impulsurile si chestioneaza-le. S-ar putea sa fi surprins ca ceea ce tocmai credeai ca e alegerea perfecta sa fie de fapt cea mai proasta.

Leave a Reply